Celé roky slýcháme, že palmové tuky nejsou pro náš organismus příznivé a že je lépe se jim vyhnout. Jak je to tedy s kokosovým olejem? Pravdou je, že v tropech po celé generace používají kokosový olej jako zdroj tuku miliony lidí, a nezdá se, že by hromadně vymíraly, anebo měly výrazně horší zdravotní obtíže než Evropané. Spíš naopak.
Na základě studií z poslední doby je kokosový olej považován v současnosti za jeden z nejzdravějších. A proč? Zejména proto, že je velice termostabilní, což znamená, že se tolik nepřepaluje a nevznikají karcinogenní látky; tudíž je vynikající nejen na vaření, ale především na smažení.
Jaké prospěšné látky či příznivé účinky má kokosový olej pro náš organismus?
- obsahuje středně dlouhé řetězce triacylglycerolů, které v těle rychle metabolizují; pak putují do jater, v nichž se přeměňují na energii a neukládají se do tukových zásob – to by mohlo být velkým přínosem, obzvlášť pro osoby s nadváhou
- působí příznivě na kardiovaskulární systém, snižuje cholesterol – studie Katedry komunitních zdravotních věd Univerzity v Lundu ve Švédsku, zjistila při srovnávání vzorku obyvatel Švédska a obyvatel Kitavy v Papua – Nová Guinea, kteří nejsou ovlivněni západním stravováním a jejichž zdrojem tuku je právě kokosový olej, že Kitavané mají nižší tělesnou hmotnost, nižší krevní tlak, nízkou hladinu cholesterolu, netrpí ischemickou chorobou srdeční ani cévními mozkovými příhodami; je patrné, že je to způsobeno stravovacími návyky a konzumace kokosového oleje by v tom mohla hrát velmi důležitou roli
- kokosový olej je zdrojem velkého množství mastných kyselin, a téměř polovina z nich je tvořena kyselinou laurovou; a tu naše tělo umí využít k obraně před nežádoucími mikroorganismy – vytvoří si látku monolaurin, která dokáže zahubit některé patogeny, jako jsou viry, bakterie, houby.
Pozn.: údajně působí i na zlatý stafylokok a kvasinky kandidy bělostné.
Pokud vás zdravá strava zajímá, tak máte kokosový olej kde koupit https://www.nakliceno.cz/kokosovy-olej/.